Veelgestelde vragen - Parket-fabriek
Pffavicon

Alle prijzen zijn excl. BTW

Alle prijzen zijn excl. BTW

Homepage 8211 Oud
Direct uit de fabriek
Homepage 8211 Oud
Scherpe prijzen
Homepage 8211 Oud
Duurzaam & kwaliteit
Homepage 8211 Oud
Altijd op voorraad
Veelgestelde vragen
Algemeen
Afmetingen
Garantie
Levering en transport
Onderhoud
Ons hout
Schade
Vloer leggen

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik de vlekken bij de achterdeur (kringen) eruit poetsen?

Deze vlekken/kringen zijn waarschijnlijk vochtplekken (waterschade), deze vlekken zitten onder de afwerklaag olie/lak en zijn niet meer weg te poetsen. Zorg daarom altijd voor een droogloop mat van kwaliteit.

Hoe vaak moet ik een eiken houten vloer oliën?

Bij het juiste gebruik en onderhoud raden wij elke 10 tot 15 jaar aan. Vraag aan uw verkoopadviseur naar de onderhoudsmiddelen die passen bij uw vloer. Het is van levensbelang van uw afwerklaag dat u deze voedt en met de juiste producten in conditie houdt. Dit verlegt de levensduur van de olie laag.

Wat kan ik met een grote kras in de vloer, is dit nog te herstellen?

Zit de kras op een enkel vloerdeel, dan is het mogelijk om dat vloerdeel te vervangen, mits deze zwevend gelegd is. Is de vloer vast gemonteerd dan dient de hele vloer geschuurd en behandeld te worden.

Bij een multiplank of lamel plank is het mogelijk om door de fabrikant een nieuwe toplaag te laten maken (op kleur en maat), de technische dienst freest dan de beschadigde toplaag uit de vloer en vervangt deze ter plaatse.

Wat is er beter? Een massieve eiken vloer of een multiplank/lamelplank?

Technisch gezien is de multiplank of lamelplank beter dan een vergelijkbaar massief (eiken) product. Dit omdat hout altijd werkt en een massieve plank daardoor meer werkt dan een multiplank of lamel plank (deze werken nagenoeg niet).

Hoe lang gaat een eiken houten vloer mee (lamelplank)?

Bij normale omstandigheden en het juiste gebruik en onderhoud kan de beschermlaag van het hout (dat is de was/lak of olie laag) met een jaar of 10 toe zijn aan vernieuwing. Bij goed onderhoud kan deze schuurbeurt nog makkelijk enkele jaren uitgesteld worden. Men schuurt in de regel maar 0.5 tot 0.8 mm van de dikte van de plank af. Afhankelijk van de dikte van de toplaag van de lamel plank kan een eiken houten lamel/multiplank dus tussen de 4 en 8 keer geschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Bij de massieve planken kan ook tot ongeveer 2 mm van de mes en groef geschuurd worden en kunnen beide soorten vloerdelen dus een leven lang mee.

Bestaat er een houten vloer die niet werkt?

Hout is een natuurproduct en werkt altijd! Echter, omdat wij met de lamel plank een kruislings verlijmde berken drager gebruiken werkt dit product nog maar zeer minimaal.

Moet een parket vloer altijd vast geplakt worden aan de betonvloer?

Nee. Er zijn diverse manieren van verwerken. Vaak is het een bewuste keuze om de vloer vast of zwevend te verwerken. In bijvoorbeeld een appartement mag een parket vloer niet vast verlijmd worden in verband met het contactgeluid. Laat jezelf hierover goed informeren over de montage die het best bij jouw situatie past.

Wat kost het schuren en opnieuw afwerken van een eiken vloer?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals de grote van de ruimte, de soort afwerking wat verwijderd en weer aangebracht dient te worden, de diepte van de beschadigingen (dat bepaalt of er een een aantal schuurgangen extra gemaakt moeten worden) etc. Parket-Fabriek komt in ieder geval altijd eerst even kijken en daarna krijgt u een offerte op maat.

We hebben een lamel parket vloer, kan dit hout ook op de trap geplakt worden ?

Dit is heel goed mogelijk! Parket-Fabriek levert trappanelen in 2 sorteringen om het bekleden van trappen mogelijk te maken. Deze panelen zijn voorzien van een uitsparing voor een antislip-profiel.

Waarvoor dient de plint aan de zijkant van de vloer?

Dit is de randafwerking van de vloer. Dit wordt gebruikt om van de overgang van de vloeren naar de wand een mooi en strak geheel te maken.

Waar komt het eiken van onze vloeren vandaan?

Het eiken dat gebruikt wordt voor onze massieve en lamel(multi)planken is Europees eiken hout.

Ik heb een eiken houten vloer besteld bij Parket-fabriek, hoe nu verder?

De vloer wordt nu door Parket-Fabriek geleverd. U controleert de vloer op kleur, selectie (noest grootte), breedte en dikte. Als dit volgens afspraak is, legt u de vloer in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden aan de zijde van de ruimte waar u eindigt met leggen. Dit voorkomt het onnodig verleggen van de vloerdelen. Daarna begint u of de parketteur met het leggen van de vloer. Vooral in de winter is het noodzakelijk om de vloer goed te laten acclimatiseren.

Wat voor ondervloer moet ik gebruiken?

Als er meer als 3mm per strekkende meter verloop in de vloer zit moet dit opgevangen worden met een ondervloer van tenminste 6mm dikte. Als u vloerverwarming heeft dan mag u juist weer geen ondervloer gebruiken die dikker is als3 mm. Dit komt omdat er dan geen warmte overdracht meer plaats kan vinden. Bij vloerverwarming met grote hoogte verschillen is het dus aan te raden de ondervloer eerst te egaliseren voor een mooi, vlak en stil eindresultaat.

Moet er altijd een droogloop mat geplaatst worden bij de voor- en achterdeur?

Het is beter om vochtvlekken te voorkomen, daarom adviseren wij bij de entreezones altijd droogloop producten van goede kwaliteit (katoen) aan. Dit is voor het behoud van een mooie vloer noodzakelijk.

Ik heb een hond, kan dat samen met een houten vloer?

Een hond en een houten vloer gaan heel goed samen, zorg er wel voor dat als er een ongelukje gebeurt met bijvoorbeeld urine of braaksel dat dit direct opgepoetst wordt. Anders dringt het door de beschermlaag van de vloer heen en ontstaan er kringen en/of vlekken die lastig te verwijderen zijn.

Hoe dik zijn de eiken houten vloerdelen die ik bij jullie kan aanschaffen?

De lamel planken zijn leverbaar vanaf een totale dikte van 9mm, dat is een toplaag van 3mm met een 6mm dikke berken multiplex drager. Er zijn ook uitvoeringen van 13mm (9+4), 15mm (9+6) of 18 mm (12+6) dikte. De massieve planken die wij leveren zijn leverbaar in een dikte van 19mm.

Mag ik een houten vloer in een appartement plaatsen?

Als u een houten vloer in een appartement wilt plaatsen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden. In een appartement met een vaste betonvloer is het zaak te zorgen dat de (onder)buren geen geluidsoverlast van uw houten vloer hebben. Dit kunt u voorkomen door een goede ondervloer te gebruiken, zoals de Silent Plain 6mm dikke ondervloer. Deze ondervloer voorkomt dat uw loopgeluid doorklinkt in uw wanden en vloeren van het appartement.

Er is geknoeid op mijn houten vloer, wat nu?

Als er gekleurde dranken zoals koffie, rode wijn en cola geknoeid zijn, dient u deze direct te verwijderen met een droge doek en daarna de vloer af te poetsen met een licht vochtige doek. De kleurstof uit de drank kan als deze te lang in contact is geweest met de afwerklaag er door heen dringen en een verkleuring achterlaten. Als u snel reageert zal er in veel gevallen niets aan de hand zijn.

Kan Parket-fabriek mij helpen als ik schade heb aan mijn parketvloer?

Als u schade heeft aan uw houten vloer bijvoorbeeld door waterschade, vallende voorwerpen of andere onvoorkomendheden, dan kunt u ook een beroep doen op Parket-Fabriek. Er kan dan een expertise uitgevoerd worden die na goedkeuring van de verzekering uitgevoerd kan worden door Parket-Fabriek. Alle bijkomende kosten zoals het afvoeren van het afval, de ondervloeren, plinten en de nieuwe vloer(delen) worden allemaal in kaart gebracht in deze uitgebreide expertise.

Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat houten vloer is een zeer klassieke en speciale uitvoering van een houten vloer. Doordat alle visgraat planken allemaal precies dezelfde afmeting hebben, kunnen deze in een speciaal patroon gelegd worden. De afmetingen van een visgraat plank zijn in de verhouding 1:4. Dit wil zeggen dat de lengte van de planken 4 keer zo lang is als de breedte van de plank.
De visgraat vloeren zijn in alle kleuren uit ons assortiment beschikbaar.

Wat is acclimatiseren?

Met acclimatiseren wordt bedoeld dat de houten vloer moet wennen aan de ruimte waarin deze gelegd wordt. Dit dient minstens 48 uur van tevoren te zijn. De ruimte moet een temperatuur hebben van ten minste 17° Celsius en een luchtvochtigheid van 45 to 70%. Plaats de planken tijdens de opslag op een vlakke (droge) ondergrond. Heb je laminaat besteld? Laat de pakken dan ongeopend de eerste 2 dagen acclimatiseren.

Kan ik kleurverschillen in mijn vloer verwachten?

Ja. Hout is een natuurproduct met een variatie in kleur, vorm en karakteristiek die gebruikelijk is voor houtproducten. Hierdoor kunnen de oppervlakten kenmerkend verschillen van de showborden en foto’s.

Wat is een vloer vast leggen?

Als een vloer vast gelegd wordt wil dat zeggen dat deze vastgelijmd wordt aan de ondervloer.

Wat is een vloer zwevend leggen?

Als een multiplank vloer zevend gelegd wordt, word deze op een ondervloer gelegd. De multiplanken worden dan met mes en groef aan elkaar verlijmd, deze kunnen dan nog steeds krimpen en uitzetten. Een multiplank heeft wel een minimale werking!

Kan ik een houten vloer zelf leggen?

Vloeren van Parket-fabriek zijn door de uitstekende pasvorm  zeer geschikt om zelf te leggen, dit vereist wel enige handigheid. U kunt desgewenst een demonstratie krijgen bij Parket-fabriek waarbij alle do’n en dont’s besproken worden. Natuurlijk is het bij Parket-fabriek ook mogelijk om de vloer te laten leggen door een professionele parketlegger, voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met ons.

Wat zijn de lengtes van de vloerdelen?

De lengtes van de vloerdelen verschillen per dikte. Ook zijn er geen vaste lengtes leverbaar bij Parket-fabriek. Bij de dunne variant zijn 80% van de lengtes tussen de 110cm en 160cm. Bij de dikkere varianten zijn 80% van de lengtes tussen de 170cm en 270cm.

Kan ik een voorbeeld krijgen van de vloeren?

Parket-fabriek heeft van alle standaard kleuren kleine kleurstalen op voorraad. Deze kunt u af komen halen of kunnen naar u verstuurd worden. Als u deze wilt ontvangen neem dan contact op met Parket-fabriek

Kan een houten vloer in elke gewenste breedte geleverd worden?

Parket-fabriek kan standaard multiplanken leveren in twee breedtes, namelijk 18cm en 22cm breed. Alle massieve planken kunnen geleverd worden in 3 breedtes, namelijk 13cm, 15cm en 17cm breed.

Wat is een multiplank vloer?

Multiplanken vloerdelen worden ook wel duovloeren, duoplanken, multivloeren of lamelparket genoemd. Dit zijn samengestelde houten vloerdelen, waarmee bedoeld wordt dat de vloer uit twee delen is opgebouwd.  Deze zijn opgebouwd uit een onderlaag van berken multiplex en met een toplaag van (meestal) eiken hout. De voordelen van een multiplank vloer ten opzichte van massieve vloerdelen zijn:

– Multiplank vloerdelen zijn zeer stabiel

– Multiplank is geschikt voor vloerverwarming

– Multiplank is geschikt voor zowel zwevende als vaste installatie

– Multiplank werkt tot 75% minder dan massieve vloerdelen

– Multiplank heeft een zeer goede prijs kwaliteitsverhouding

– Multiplank vloerdelen zijn milieuvriendelijker

Hoeveel jaar garantie krijg ik op een houten vloer?

Parket-fabriek geeft standaard 10 jaar schriftelijke garantie op alle houten vloeren die geleverd worden. Bij gegronde klachten word er een rapport opgemaakt en door onze eigen technische dienst wordt een oplossing geboden. Bij een vast verlijmde vloer kan er bijvoorbeeld een toplaag vervangen worden. Bij een zwevende vloer kan er een compleet vloerdeel vervangen worden.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?

Om uw vloer in goede staat te houden, dienen onderstaande punten in acht te worden genomen.

1. Zorg bij inloop van buiten, dus bij de deuren, altijd voor een goede mat die ervoor zorgt dat vuil en vocht zoveel mogelijk opgenomen wordt.

2. U dient meubilair, zoals stoelen en kasten altijd van viltdopjes / strips te voorzien om krassen beschadigingen te voorkomen.

3. Zand en vuil werken als schuurpapier, verwijder daarom zand en vuil direct met een stofzuiger of stofwisser.

4. Pas op met plantenbakken! Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer. Deze kunnen namelijk water lekken en kringen op uw vloer veroorzaken. Plaats de bak bijvoorbeeld op een schaal.

5. Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen van de onderhoudsproducten en controleer de houdbaarheidsdatum voor gebruik!

6. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur (+/-20 graden Celsius) en relatieve luchtvochtigheid (+/- 55/65%) regelmatig controleert.

Wat is de levertijd van een houten vloer?

Een groot aantal vloeren uit ons assortiment kunnen wij direct uit voorraad leveren. Wilt u echter een speciale kleur of afmeting dan bedraagt de levertijd ongeveer 2 weken.

Hoe meet ik de vierkante meters die ik nodig heb? (Ik wil graag zelf de vloer leggen)

Het is belangrijk om als je de strakke vierkante meters uitgerekend hebt(breedte x lengte) er bij een planken vloer 6% zaagverlies bij te tellen, bij een ander patroon ,bijvoorbeeld visgraat is het zaagverlies hoger ( 12%)  , het is natuurlijk prettig om enkele delen reserve te hebben (altijd beter als tekort) met het risico dat er bij de laatste meters (bijbestelling) kleurverschil ontstaat.

Waarom kraakt een houten vloer, en is dit te voorkomen?

Het kraken van een houten vloer komt door het bewegen van het mes in de groef(mes en groef verbinding van de planken) Dit is bij een zwevende vloer te voorkomen door deze onderling te verlijmen. Bij een vaste (gelijmde) vloer heeft u hier geen last van (vast is vast).

Kan ik zelf mijn vloer opschuren?

Dat is mogelijk , als je handig bent en over het juiste gereedschap beschikt. Als je geen affiniteit hebt met hout ,schuren , kleuren E.D. Dan is het advies om een profesional in te huren , ook dat kan geregeld worden door Parket-fabriek.

Wat zijn de lengtes van de vloerdelen?

De lengtes van de vloerdelen verschillen per dikte. Ook zijn er geen vaste lengtes leverbaar bij Parket-fabriek. Bij de dunne variant zijn 80% van de lengtes tussen de 110cm en 160cm. Bij de dikkere varianten zijn 80% van de lengtes tussen de 170cm en 270cm.

Kan een houten vloer in elke gewenste breedte geleverd worden?

Parket-fabriek kan standaard multiplanken leveren in twee breedtes, namelijk 18cm en 22cm breed. Alle massieve planken kunnen geleverd worden in 3 breedtes, namelijk 13cm, 15cm en 17cm breed.

Hoe meet ik de vierkante meters die ik nodig heb? (Ik wil graag zelf de vloer leggen)

Het is belangrijk om als je de strakke vierkante meters uitgerekend hebt(breedte x lengte) er bij een planken vloer 6% zaagverlies bij te tellen, bij een ander patroon ,bijvoorbeeld visgraat is het zaagverlies hoger ( 12%)  , het is natuurlijk prettig om enkele delen reserve te hebben (altijd beter als tekort) met het risico dat er bij de laatste meters (bijbestelling) kleurverschil ontstaat.

Hoeveel jaar garantie krijg ik op een houten vloer?

Parket-fabriek geeft standaard 10 jaar schriftelijke garantie op alle houten vloeren die geleverd worden. Bij gegronde klachten word er een rapport opgemaakt en door onze eigen technische dienst wordt een oplossing geboden. Bij een vast verlijmde vloer kan er bijvoorbeeld een toplaag vervangen worden. Bij een zwevende vloer kan er een compleet vloerdeel vervangen worden.

Ik heb een eiken houten vloer besteld bij Parket-fabriek, hoe nu verder?

De vloer wordt nu door Parket-Fabriek geleverd. U controleert de vloer op kleur, selectie (noest grootte), breedte en dikte. Als dit volgens afspraak is, legt u de vloer in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden aan de zijde van de ruimte waar u eindigt met leggen. Dit voorkomt het onnodig verleggen van de vloerdelen. Daarna begint u of de parketteur met het leggen van de vloer. Vooral in de winter is het noodzakelijk om de vloer goed te laten acclimatiseren.

Wat is de levertijd van een houten vloer?

Een groot aantal vloeren uit ons assortiment kunnen wij direct uit voorraad leveren. Wilt u echter een speciale kleur of afmeting dan bedraagt de levertijd ongeveer 2 weken.

Hoe vaak moet ik een eiken houten vloer oliën?

Bij het juiste gebruik en onderhoud raden wij elke 10 tot 15 jaar aan. Vraag aan uw verkoopadviseur naar de onderhoudsmiddelen die passen bij uw vloer. Het is van levensbelang van uw afwerklaag dat u deze voedt en met de juiste producten in conditie houdt. Dit verlegt de levensduur van de olie laag.

Hoe lang gaat een eiken houten vloer mee (lamelplank)?

Bij normale omstandigheden en het juiste gebruik en onderhoud kan de beschermlaag van het hout (dat is de was/lak of olie laag) met een jaar of 10 toe zijn aan vernieuwing. Bij goed onderhoud kan deze schuurbeurt nog makkelijk enkele jaren uitgesteld worden. Men schuurt in de regel maar 0.5 tot 0.8 mm van de dikte van de plank af. Afhankelijk van de dikte van de toplaag van de lamel plank kan een eiken houten lamel/multiplank dus tussen de 4 en 8 keer geschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Bij de massieve planken kan ook tot ongeveer 2 mm van de mes en groef geschuurd worden en kunnen beide soorten vloerdelen dus een leven lang mee.

Wat kost het schuren en opnieuw afwerken van een eiken vloer?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals de grote van de ruimte, de soort afwerking wat verwijderd en weer aangebracht dient te worden, de diepte van de beschadigingen (dat bepaalt of er een een aantal schuurgangen extra gemaakt moeten worden) etc. Parket-Fabriek komt in ieder geval altijd eerst even kijken en daarna krijgt u een offerte op maat.

Moet er altijd een droogloop mat geplaatst worden bij de voor- en achterdeur?

Het is beter om vochtvlekken te voorkomen, daarom adviseren wij bij de entreezones altijd droogloop producten van goede kwaliteit (katoen) aan. Dit is voor het behoud van een mooie vloer noodzakelijk.

Hoe onderhoud ik een houten vloer?

Om uw vloer in goede staat te houden, dienen onderstaande punten in acht te worden genomen.

1. Zorg bij inloop van buiten, dus bij de deuren, altijd voor een goede mat die ervoor zorgt dat vuil en vocht zoveel mogelijk opgenomen wordt.

2. U dient meubilair, zoals stoelen en kasten altijd van viltdopjes / strips te voorzien om krassen beschadigingen te voorkomen.

3. Zand en vuil werken als schuurpapier, verwijder daarom zand en vuil direct met een stofzuiger of stofwisser.

4. Pas op met plantenbakken! Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer. Deze kunnen namelijk water lekken en kringen op uw vloer veroorzaken. Plaats de bak bijvoorbeeld op een schaal.

5. Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen van de onderhoudsproducten en controleer de houdbaarheidsdatum voor gebruik!

6. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur (+/-20 graden Celsius) en relatieve luchtvochtigheid (+/- 55/65%) regelmatig controleert.

Kan ik zelf mijn vloer opschuren?

Dat is mogelijk , als je handig bent en over het juiste gereedschap beschikt. Als je geen affiniteit hebt met hout ,schuren , kleuren E.D. Dan is het advies om een profesional in te huren , ook dat kan geregeld worden door Parket-fabriek.

Wat is er beter? Een massieve eiken vloer of een multiplank/lamelplank?

Technisch gezien is de multiplank of lamelplank beter dan een vergelijkbaar massief (eiken) product. Dit omdat hout altijd werkt en een massieve plank daardoor meer werkt dan een multiplank of lamel plank (deze werken nagenoeg niet).

Hoe lang gaat een eiken houten vloer mee (lamelplank)?

Bij normale omstandigheden en het juiste gebruik en onderhoud kan de beschermlaag van het hout (dat is de was/lak of olie laag) met een jaar of 10 toe zijn aan vernieuwing. Bij goed onderhoud kan deze schuurbeurt nog makkelijk enkele jaren uitgesteld worden. Men schuurt in de regel maar 0.5 tot 0.8 mm van de dikte van de plank af. Afhankelijk van de dikte van de toplaag van de lamel plank kan een eiken houten lamel/multiplank dus tussen de 4 en 8 keer geschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Bij de massieve planken kan ook tot ongeveer 2 mm van de mes en groef geschuurd worden en kunnen beide soorten vloerdelen dus een leven lang mee.

Bestaat er een houten vloer die niet werkt?

Hout is een natuurproduct en werkt altijd! Echter, omdat wij met de lamel plank een kruislings verlijmde berken drager gebruiken werkt dit product nog maar zeer minimaal.

We hebben een lamel parket vloer, kan dit hout ook op de trap geplakt worden ?

Dit is heel goed mogelijk! Parket-Fabriek levert trappanelen in 2 sorteringen om het bekleden van trappen mogelijk te maken. Deze panelen zijn voorzien van een uitsparing voor een antislip-profiel.

Waarvoor dient de plint aan de zijkant van de vloer?

Dit is de randafwerking van de vloer. Dit wordt gebruikt om van de overgang van de vloeren naar de wand een mooi en strak geheel te maken.

Waar komt het eiken van onze vloeren vandaan?

Het eiken dat gebruikt wordt voor onze massieve en lamel(multi)planken is Europees eiken hout.

Wat voor ondervloer moet ik gebruiken?

Als er meer als 3mm per strekkende meter verloop in de vloer zit moet dit opgevangen worden met een ondervloer van tenminste 6mm dikte. Als u vloerverwarming heeft dan mag u juist weer geen ondervloer gebruiken die dikker is als3 mm. Dit komt omdat er dan geen warmte overdracht meer plaats kan vinden. Bij vloerverwarming met grote hoogte verschillen is het dus aan te raden de ondervloer eerst te egaliseren voor een mooi, vlak en stil eindresultaat.

Ik heb een hond, kan dat samen met een houten vloer?

Een hond en een houten vloer gaan heel goed samen, zorg er wel voor dat als er een ongelukje gebeurt met bijvoorbeeld urine of braaksel dat dit direct opgepoetst wordt. Anders dringt het door de beschermlaag van de vloer heen en ontstaan er kringen en/of vlekken die lastig te verwijderen zijn.

Hoe dik zijn de eiken houten vloerdelen die ik bij jullie kan aanschaffen?

De lamel planken zijn leverbaar vanaf een totale dikte van 9mm, dat is een toplaag van 3mm met een 6mm dikke berken multiplex drager. Er zijn ook uitvoeringen van 13mm (9+4), 15mm (9+6) of 18 mm (12+6) dikte. De massieve planken die wij leveren zijn leverbaar in een dikte van 19mm.

Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat houten vloer is een zeer klassieke en speciale uitvoering van een houten vloer. Doordat alle visgraat planken allemaal precies dezelfde afmeting hebben, kunnen deze in een speciaal patroon gelegd worden. De afmetingen van een visgraat plank zijn in de verhouding 1:4. Dit wil zeggen dat de lengte van de planken 4 keer zo lang is als de breedte van de plank.
De visgraat vloeren zijn in alle kleuren uit ons assortiment beschikbaar.

Kan ik kleurverschillen in mijn vloer verwachten?

Ja. Hout is een natuurproduct met een variatie in kleur, vorm en karakteristiek die gebruikelijk is voor houtproducten. Hierdoor kunnen de oppervlakten kenmerkend verschillen van de showborden en foto’s.

Kan ik een voorbeeld krijgen van de vloeren?

Parket-fabriek heeft van alle standaard kleuren kleine kleurstalen op voorraad. Deze kunt u af komen halen of kunnen naar u verstuurd worden. Als u deze wilt ontvangen neem dan contact op met Parket-fabriek

Wat is een multiplank vloer?

Multiplanken vloerdelen worden ook wel duovloeren, duoplanken, multivloeren of lamelparket genoemd. Dit zijn samengestelde houten vloerdelen, waarmee bedoeld wordt dat de vloer uit twee delen is opgebouwd.  Deze zijn opgebouwd uit een onderlaag van berken multiplex en met een toplaag van (meestal) eiken hout. De voordelen van een multiplank vloer ten opzichte van massieve vloerdelen zijn:

– Multiplank vloerdelen zijn zeer stabiel

– Multiplank is geschikt voor vloerverwarming

– Multiplank is geschikt voor zowel zwevende als vaste installatie

– Multiplank werkt tot 75% minder dan massieve vloerdelen

– Multiplank heeft een zeer goede prijs kwaliteitsverhouding

– Multiplank vloerdelen zijn milieuvriendelijker

Waarom kraakt een houten vloer, en is dit te voorkomen?

Het kraken van een houten vloer komt door het bewegen van het mes in de groef(mes en groef verbinding van de planken) Dit is bij een zwevende vloer te voorkomen door deze onderling te verlijmen. Bij een vaste (gelijmde) vloer heeft u hier geen last van (vast is vast).

Kan ik de vlekken bij de achterdeur (kringen) eruit poetsen?

Deze vlekken/kringen zijn waarschijnlijk vochtplekken (waterschade), deze vlekken zitten onder de afwerklaag olie/lak en zijn niet meer weg te poetsen. Zorg daarom altijd voor een droogloop mat van kwaliteit.

Wat kan ik met een grote kras in de vloer, is dit nog te herstellen?

Zit de kras op een enkel vloerdeel, dan is het mogelijk om dat vloerdeel te vervangen, mits deze zwevend gelegd is. Is de vloer vast gemonteerd dan dient de hele vloer geschuurd en behandeld te worden.

Bij een multiplank of lamel plank is het mogelijk om door de fabrikant een nieuwe toplaag te laten maken (op kleur en maat), de technische dienst freest dan de beschadigde toplaag uit de vloer en vervangt deze ter plaatse.

Er is geknoeid op mijn houten vloer, wat nu?

Als er gekleurde dranken zoals koffie, rode wijn en cola geknoeid zijn, dient u deze direct te verwijderen met een droge doek en daarna de vloer af te poetsen met een licht vochtige doek. De kleurstof uit de drank kan als deze te lang in contact is geweest met de afwerklaag er door heen dringen en een verkleuring achterlaten. Als u snel reageert zal er in veel gevallen niets aan de hand zijn.

Kan Parket-fabriek mij helpen als ik schade heb aan mijn parketvloer?

Als u schade heeft aan uw houten vloer bijvoorbeeld door waterschade, vallende voorwerpen of andere onvoorkomendheden, dan kunt u ook een beroep doen op Parket-Fabriek. Er kan dan een expertise uitgevoerd worden die na goedkeuring van de verzekering uitgevoerd kan worden door Parket-Fabriek. Alle bijkomende kosten zoals het afvoeren van het afval, de ondervloeren, plinten en de nieuwe vloer(delen) worden allemaal in kaart gebracht in deze uitgebreide expertise.

Moet een parket vloer altijd vast geplakt worden aan de betonvloer?

Nee. Er zijn diverse manieren van verwerken. Vaak is het een bewuste keuze om de vloer vast of zwevend te verwerken. In bijvoorbeeld een appartement mag een parket vloer niet vast verlijmd worden in verband met het contactgeluid. Laat jezelf hierover goed informeren over de montage die het best bij jouw situatie past.

We hebben een lamel parket vloer, kan dit hout ook op de trap geplakt worden ?

Dit is heel goed mogelijk! Parket-Fabriek levert trappanelen in 2 sorteringen om het bekleden van trappen mogelijk te maken. Deze panelen zijn voorzien van een uitsparing voor een antislip-profiel.

Wat voor ondervloer moet ik gebruiken?

Als er meer als 3mm per strekkende meter verloop in de vloer zit moet dit opgevangen worden met een ondervloer van tenminste 6mm dikte. Als u vloerverwarming heeft dan mag u juist weer geen ondervloer gebruiken die dikker is als3 mm. Dit komt omdat er dan geen warmte overdracht meer plaats kan vinden. Bij vloerverwarming met grote hoogte verschillen is het dus aan te raden de ondervloer eerst te egaliseren voor een mooi, vlak en stil eindresultaat.

Mag ik een houten vloer in een appartement plaatsen?

Als u een houten vloer in een appartement wilt plaatsen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden. In een appartement met een vaste betonvloer is het zaak te zorgen dat de (onder)buren geen geluidsoverlast van uw houten vloer hebben. Dit kunt u voorkomen door een goede ondervloer te gebruiken, zoals de Silent Plain 6mm dikke ondervloer. Deze ondervloer voorkomt dat uw loopgeluid doorklinkt in uw wanden en vloeren van het appartement.

Wat is acclimatiseren?

Met acclimatiseren wordt bedoeld dat de houten vloer moet wennen aan de ruimte waarin deze gelegd wordt. Dit dient minstens 48 uur van tevoren te zijn. De ruimte moet een temperatuur hebben van ten minste 17° Celsius en een luchtvochtigheid van 45 to 70%. Plaats de planken tijdens de opslag op een vlakke (droge) ondergrond. Heb je laminaat besteld? Laat de pakken dan ongeopend de eerste 2 dagen acclimatiseren.

Wat is een vloer vast leggen?

Als een vloer vast gelegd wordt wil dat zeggen dat deze vastgelijmd wordt aan de ondervloer.

Wat is een vloer zwevend leggen?

Als een multiplank vloer zevend gelegd wordt, word deze op een ondervloer gelegd. De multiplanken worden dan met mes en groef aan elkaar verlijmd, deze kunnen dan nog steeds krimpen en uitzetten. Een multiplank heeft wel een minimale werking!

Kan ik een houten vloer zelf leggen?

Vloeren van Parket-fabriek zijn door de uitstekende pasvorm  zeer geschikt om zelf te leggen, dit vereist wel enige handigheid. U kunt desgewenst een demonstratie krijgen bij Parket-fabriek waarbij alle do’n en dont’s besproken worden. Natuurlijk is het bij Parket-fabriek ook mogelijk om de vloer te laten leggen door een professionele parketlegger, voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met ons.